A koronavírus logisztikai hatásai

A Vuhanból indult koronavírus nem csak a populációra, de a gazdaságra is hatalmas csapást mért. A kínai termeléskiesés heteken belül komolyan érinteni fogja Európát is, Kínának pedig most döntenie kell, hogy a GDP növekedését, vagy a vírus megállítását tűzi ki fő célul.

A vírus hatása a logisztikai iparágra
A kínai Holdújév időszakának és a nehézkes ellátásnak köszönhetően számos gyártó, termelő cégnél elfogytak a készletek, és nem érkeznek újabb alapanyagok. A tengeri, vasúti és légi szolgáltatások akadoznak. A kapcsolódó vám és szállítói kapacitások ugyancsak hiányosan állnak rendelkezésre. A jelenlegi helyzet azzal fenyeget, hogy az ellátási láncban komoly szakadékok keletkeznek.
Legsúlyosabban az autóipar érezte meg a vírus hatását, megmutatkozik ez abban is, hogy több autóipari gyártó is felfüggesztette modelljei gyártását az alkatrészhiány következtében.
A Hyundai megszakította a Palisade városi terepjárójának dél-koreai gyártását múlt hét végén, miután akadozni kezdett az alkatrészszállítás Kínából. A Fiat is a termelés leállítását tervezi az elkövetkező hetekben, náluk már az európai gyárat is elérte a válsághelyzet.
A számos autóipari gyártó otthonát jelentő Vuhanban február 14-ig hosszabbították meg a munkaszünetet. A PSA és a Renault itteni gyárai biztos, hogy nem nyitnak ki február 14-ig.
A Toyota pénteken bejelentette, hogy február 17-e után indítja csak újra a termelést négy kínai gyárában. Rajtuk kívül Nissan Motor, a Honda Motor és a Mazda Motor is úgy döntött, hogy egyelőre nem kezdi el kínai gyáraiban a termelést.

A vírus hatása gazdaságra
A vírus már több másik szektorban is elkezdte éreztetni a hatását. A Holdújév meghosszabbításával a készletek elfogytak és nem érkeztek újabb szállítmányok. A kínai feldolgozóipar teljesítménye januárban az öthavi mélypontra került.
Lassan már nincs olyan termék a világon, amibe ne került volna kínai alkatrész, így a legtöbb iparágat sújtani fogják a vírus gazdasági következményei. A legnagyobb csapás az alkatrészgyártást éri, ebben az ágazatban az európai és az amerikai gazdaság is ráépült Kínára. Igaz ez az elektronikára és a műanyagiparra is.

A magyarországi helyzet
Itthon egyelőre a meglévő és a biztonsági készletek biztosítják a termelés folytonosságát, néhány hét múlva azonban Magyarországon is jelentkezhetnek az ellátási gondok.

Információk első kézből
Amennyiben további információt szeretne megtudni első kézből, személyesen, gazdasági szakértőktől, látogasson el a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetői Klubjának „A koronavírus gazdasági hatásai” című konferenciájára 2020.február 27-én este, a Duna Garden-be, ahol bővebb tájékoztatást kaphat a jelenlegi és várható helyzetről.
A konferencián Ligetfalvi Gábor (gazdasági szakértő), Várkonyi Gábor (autópiaci szakértő) és dr. Matura Tamás (Kína-kutató) vitatják meg a jelenlegi helyzetet és elemzik a vírus várható gazdasági hatásait.
További információ és jelentkezés a konferenciára: https://nlvklub.hu/esemeny/a-koronavirus-hatasa-a-gazdasagra-konferencia/