indul a lengyel ekaer – a sent

Lengyelországban is bevezetésre került a közúti szállítmányokat bejelentő és megfigyelő rendszer (SENT – a magyar EKAER megfelelője). A lengyel parlament elfogadta az erre vonatkozó törvényjavaslatot és a lengyel köztársasági elnök március 31-én aláírta a közúti áruszállítás ellenőrzésére létrehozott rendszerről szóló törvényt, amely 2017. április 3-án került kihirdetésre.

A közúti áruszállítás ellenőrzésére létrehozott rendszerről szóló törvény 2017. április 17-én lép hatályba, a büntetéseket azonban csak május 1-jén kezdik meg.

A bejelentésre kötelezett áruk

Folyékony üzemanyagok, ebben: motorbenzinek és dízelolaj, biodízel; kenőolajok, üzemanyag adalékok, etilalkohol bázisú fagyállók, hígítók és oldószerek, részben és teljesen denaturált szesz, szárított dohány, azaz olyan termékek, amelyek gyakran képezik a szabálytalan áfa- és jövedékiadó-elszámolások, csalások tárgyát, ezáltal a legnagyobb veszteségeket okozzák az állami költségvetésnek.
A teljes listát ITT találja >> BEJELENTÉSKÖTELES TERMÉKEK LISTÁJA
Az „érzékeny termékek” listáját szükség esetén kiegészítik.

A törvény nem vonatkozik

– a zárjeggyel ellátott, az egyedi kiszerelésű termékekre,
– sem az 500 kg (vagy 500 liter) mennyiség alatti szállítmányokra.
– Kivételt képeznek a postai küldemények és a katonai ill. nemzetközi szervezetek céljára/járműveivel végzett szállítások is.

További információk ide kattintva érhetőek el >>