BIREG – Előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszer

2021. január 1-től Magyarországon is elindult az előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszer, a BIREG, amely érinti a magyar vállalkozókat is.

A rendszer

A rendszer regisztrációs felülete jelenleg még nem elérhető. Januárban még nem bírságolnak, csak azokat figyelmeztetik, akik nem, vagy hibásan regisztráltak a rendszerben. Februártól azonban a regisztráció hiánya egyet jelent az engedély nélkül végzett fuvarozással, így a második hónaptól kezdve azért már büntetés jár, amelynek összege 800.000 forint.

Ennek elkerülése érdekében az üzembentartóknak – illetve az általuk erre felhatalmazott személyeknek (pl. gépkocsivezető, fuvarszervező, adminisztrátor) a cég egyszeri előregisztrációját követően rögzíteniük kell az egyes Magyarországra irányuló fuvarfeladataik indítását (határátlépés előtt) és befejezését is (lerakodáskor).

Kire vonatkozik?

Az előírások értelmében a Magyarország területét érintő, díj   ellenében   nemzetközi   közúti   árutovábbítást   végző   3,5   tonnát   meghaladó   megengedett   legnagyobb   össztömegű tehergépjármű, a saját   számlás   nemzetközi   közúti   áruszállítást   végző   7,5  tonnát   meghaladó   megengedett   legnagyobb   össztömegű tehergépjármű, továbbá a Magyarország területén végzett kabotázs fuvarozást végző tehergépjármű az adott fuvarfeladat tekintetében kizárólag előzetes elektronikus fuvarregisztrációval vehet részt a közúti forgalomban.

Hogyan működik?

Először a cégadatokat kell a rendszerbe rögzíteni, amit az erre jogosult munkatársnak vagy a vállalkozás vezetőjének kell elvégeznie. Ez csak az első lépés, az üzembentartói regisztráció. Mellette a sofőrnek vagy a jármű üzembentartójának is regisztrálnia kell minden egyes szállítási művelet adatait:

  • az országba be- és kilépés előtt,
  • a magyarországi le- vagy felrakáskor.

 

Mi a célja?

A rendszer bevezetésével informatikai alapokra helyeződhet a Magyarországra irányuló vagy innen induló CEMT vagy bilaterális engedélyhez kötött nemzetközi közúti áruszállítók ellenőrzése. A BIREG célja a hazai közúti személy- és áruszállító vállalkozások fokozott védelme, az engedélyek többszöri vagy szabálytalan felhasználásának kizárása. Így a fuvarfeladatok ellenőrizhetővé válnak a hatóságok számára, szabálytalanság esetén eljárhatnak a járművezető, a jármű üzembentartója vagy akár a le- és a felrakóhellyel szemben is. A rendszer segítségével a jövőben csak a tisztességes, jogkövető magyar vállalkozások maradhatnak versenyben.

Bővebb információ: Magyar Közlöny