Dedikált logisztikai központ jön létre Cégcsoportunk közreműködésével

A Budapest Airport, a kínai Csengcsou (Zhengzhou) repterének üzemeltetője, a Henan Airport Group és a CECZ kínai-magyar üzleti és logisztikai fejlesztő vállalat dedikált logisztikai központok megnyitásáról kötöttek megállapodást 2021. április 27-én a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren.

Az eseményen részt vett Dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Kang Sengcsen (Shengzhen), a Henan Airport Group elnöke, Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója, valamint Wu Jiang a CECZ vezérigazgatója és Szabó Zoltán a Ghibli Cégcsoport ügyvezető igazgatója is.

(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

Az együttműködés az “Egy övezet, egy út” kezdeményezés része, amely során kialakítják az Új (légi) Selyemutat.

A megállapodás részeként a CECZ szervezésében tavaly októberben Csengcsou (Zhengzhou, CGO) és Budapest között közvetlen áruszállító járat indult, amely heti három alkalommal közlekedett. A légi kapcsolat 2021 március végén további heti két járatra bővült, ami májusban heti 9 járatra nő.

A két repülőtéren dedikált raktárak segítségével valósul meg a kínai export-import áruk elosztása. Csengcsouban 2021 februárjában adták át a Budapest Exkluzív Tengerentúli Terminált, Budapesten pedig az új  Zhengzhout.

A projekt azonban itt még nem ért véget, folyamatos tárgyalások zajlanak a hazai reptéren megvalósítandó kínai gyűjtő-elosztó bázis kialakításáról, amely évente több százezer tonna áru kezelését tenné lehetővé, hozzájárulva az ahhoz kötődő légiáru-forgalom fejlődéshez.

A megállapodás másik kiemelkedő fontosságú eredménye, hogy az Alibaba logisztikai vállalata, a Cainiao Kelet-Közép-Európa légiáru-elosztóközpontjaként jelölte meg a Budapest Airportot. Ebben a hónapban meg is indultak az első szállítások, már indulásként napi több tíz tonna áru (több tízezer küldemény) jelent meg a Liszt Ferenc-repülőtéren, a jövőben pedig ennél is nagyobb mennyiség várható.

További információ: https://www.bud.hu/budapest_airport/media/hirek/aktualis_sajtokozlemenyek/alairtak_a_megallapodast_letrejon_a_kinai_magyar_legi_selyemut_kinai_logisztikai_bazis_epulhet_a_budapesti_repuloteren.html