Fontos változások az útdíj fizetési rendszerben 2019-ben

A hazai díjköteles úthálózat használatára vonatkozóan szabálymódosítások léptek életbe 2018 végén, amelyek egyaránt érintik az e-útdíj és e-matrica rendszereket is.

A díjköteles utak köre több új, gyorsforgalmi és főúti szakasszal bővül 2019. január 1-jén. Az e-matrica rendszerben a díjköteles úthálózat hossza az eddigi 1356 km-ről közel 1380 km-re, a 3,5 tonna össztömeg feletti teherjárművekre érvényes e-útdíj rendszerben pedig 6880 km-ről 6914 km-re nő.

A fontos szabálymódosítások közé tartozik, hogy 2019. január 1-től szigorodik a gépjárművek környezetvédelmi kategória besorolása. A legkedvezőbb díjszinttel rendelkező A‑kategóriába az eddigiekkel ellentétben már csak az EURO V vagy az ennél magasabb osztályú motorral felszerelt járművek kerülhetnek.

Az e-matrica rendszerben több pontban is módosul a pótkocsikkal kapcsolatos szabályozás. Lényeges újdonság, hogy a D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó járműre 2019 elejétől a pótkocsikra érvényes jogosultságot (U díjkategória) is meg lehet vásárolni (a D2-es vagy B2-es jogosultság mellett). A rendelkezés könnyebbséget jelent az autósoknak, akik a vontatóra megváltott U díjkategóriájú e‑matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek.

Az új jogszabálynak köszönhetően Magyarországon is életbe lép a megtett út kilométerszámával arányos útdíj fizetési rendszer (UD). A HU-GO néven ismertté vált rendszer a vonatkozó miniszteri rendeletben kijelölt autópályákat, autóutakat és főutakat érinti. A HU-GO rendszer kizárólag a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű járműveket érinti, azonban a fizetendő díj mértékét számos tényező határozza meg.

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubjának január 22-i szakmai napján az útdíjfizetés aktualitásain kívül gazdaságpolitikai, vám- és adóváltozási, illetve az ázsiai piacgazdaság hazánkra és az EU-ra gyakorolt hatásai is középpontba kerül.

Trendek, változások, újdonságok, amelyet minden szakembernek ismernie kell, erre ad remek lehetőséget a Budapesten megrendezésre kerülő szakmai nap!

Részletes információk, jelentkezés:
http://nlvklub.hu/hu/esemeny/mire-szamitsunk-a-logisztikaban-2019-ben/

Forrás: www. autopalya.hu, www.utdij.hu