Friss információk – A Ghibli javasolt intézkedései az olasz helyzettel kapcsolatosan

Az Olaszországban koronavírus által kialakult helyzet miatt az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket:

• Nincs áruforgalmi korlátozás: az áruk szabad mozgásának korlátozása nem került bevezetésre, a szigorúbb korlátozás alá eső területeken árufelvétel és -lerakat is lehetséges, illetőleg a Magyarországról Olaszországba és az Olaszországból Magyarországra irányuló áruszállító tranzitforgalom továbbra is zavartalanul működik.

• A fel és a lerakodások a szükséges intézkedések betartása mellett egyelőre működnek.

• A sofőrjeinket elláttuk védőeszközzel és instrukciókkal, az alvállalkozóinknak is előírtuk a szükséges óvintézkedéseket és támogatjuk őket probléma esetén olasz tolmácsolással.

• A gépkocsi vezetőink közül többen vállalják az olaszországi fuvarfeladatok elvégzését, a szerződött partnereink kiszolgálása biztosított.

Amiben támogatást tudunk nyújtani ügyfeleink számára:

• megnövelt létszámmal biztosítjuk az olasz anyanyelven történő egyeztetést a fel és a lerakodó pontokkal,

• szabad raktárkapacitást tudunk biztosítani a megnövekedett készletek elhelyezésére,

• olaszországi, karantént nem érintő raktárakba tudjuk beszállítani az áruját és onnan későbbiekben elhozni,

• folyamatos információ nyújtást biztosítunk a szállítmányok rakodásáról és helyzetéről.

Javasoljuk, hogy:

• a szokásosnál sokkal korábban informáljanak bennünket a rakodásaikról,

• minél nagyobb mennyiségben rendeljenek be árut, mert további városok is karantén alá kerülhetnek,

• a szállítmányok tervezésénél vegyék figyelembe, hogy előfordulhatnak torlódások, megnövekedett várakozási idők, kisebb kamoinkapacitás és esetlegesen nem várt lezárások.

Hívjon most bennünket, amennyiben segítségünket kéri.

További információk:

2020. március 8-án hajnalban Giuseppe Conte miniszterelnök aláírta a koronavírus terjedésének olaszországi feltartóztatását célzó rendkívüli miniszterelnöki rendeletet, melynek értelmében Olaszország kettő, a személyek szabad mozgását eltérő mértékben korlátozó zónára került felosztásra:
1. zóna: Lombardia tartomány teljes területe, illetve 14 megye az alábbiak szerint:
• Emilia-Romagna tartomány: Modena, Parma, Piacenza, Reggio nell’Emilia, Rimini;
• Marche tartomány: Pesaro e Urbino;
• Piemonte tartomány: Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli;
• Veneto tartomány: Padova, Venezia, Treviso.

 

 

 

 

 

Az I. zónában felsorolt területeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium a fokozott biztonsági kockázatot jelentő térségek közé sorolta.

2. zóna: Olaszország fennmaradó része

A rendelet időbeni hatálya 2020. március 8. – 2020. április 3.

Az 1. zónában el kell kerülni a területen történő ki- és belépést, illetőleg a belső mozgásokat minden természetes személynek.
Ezek alól kivételt képeznek a nyomós okkal alátámasztható munkavégzés, egészségügyi okok, illetve engedélyezett a bejelentett lakhelyre történő visszatérés. A területen 37,5 fokos testhőmérsékletet és légúti panaszokat produkáló személyek számára erősen ajánlott az otthon tartózkodás és a társasági érintkezések teljes kerülése. Utóbbi személyek forduljanak háziorvosukhoz.

Teljes körűen felfüggesztésre kerültek az alábbi tevékenységek:

• Sportesemények (kivéve a válogatott és profi sportolók versenyfelkészülései, illetve a Serie A e heti teljes fordulója megtartásra kerül, de zárt kapuk mögött) az egyes síterepek lezárásra kerülnek rekreációs, kulturális, vallási, konferencia, vásár, kiállítás, börze, színház, mozi, diszkó, tánciskola, nyelviskola, múzeumok felfüggesztésre kerültek anyakönyvi események (esküvők, temetések) elhalasztva az oktatás április 3-ig meghosszabbítva szünetel.

Az éttermek és bárok nyitva tartását 6 órától 18 óráig engedélyezi, azonban be kell tartani az 1 m biztonsági távolságot.

A közértek és egyéb üzletek működésére nem tér ki a rendelet.

A közepes és nagy bevásárlóközpontok nyitva tartása hétvégén nem engedélyezett, kivéve a bennük működő élelmiszerüzletek.

A gyógyszertárak zavartalanul működhetnek.

Olaszország fennmaradó területére összességében nem engedélyezettek a rekreációs tevékenységek, jelentősebb tömegrendezvények.

A rendeletet áthágó személyek 206 eurós büntetésre és/vagy 3 hónapos szabadságvesztésre számíthatnak. Az Olaszországban (ideértve az első zónát) való tranzitálás lehetséges, azonban tudni kell igazolni az áthaladás jogcímét (amely tehát vagy nyomós okkal alátámasztható munkavégzés, egészségügyi ok, vagy bejelentett lakhelyre történő visszatérés). A jogosultságot a hatóságok közúti ellenőrzés keretein belül szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik.

Személyi forgalom:
Észak-Olaszország főbb repterein (Milano Malpensa, Milano Linate, Bergamo) a működés zavartalan, ugyanakkor számos légitársaság törölte járatait. A vasúti pályaudvarok zavartalanul működnek. Buszpályaudvarok zavartalanul működnek. Az Olaszországban (bárhol) tartózkodó turista eldöntheti, hogy azonnali jelleggel, vagy a tervezett utazási napon kívánja elhagyni Olaszországot.

Forrás:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus