Szerelem szállításra

Február 14-e a szerelmesek ünnepe. Bár a hagyomány angolszász eredetű, hazánkban is sok pár különlegesnek tartja ezt a napot.

A Picodi.com idei kutatása alapján a magyarok 75%-a ünnepli a Valentin napot. A felmérés szerint a férfiak elsősorban parfümöt és virágot, míg a hölgyek édességet ajándékoznak párjuknak.

Azonban ahhoz, hogy ezek a meglepetések időben megérkezzenek, komoly logisztikai háttérre van szükség.

Virágot a virágnak

A virágüzletek – főleg a jelen helyzetben, amikor esküvők, ballagások maradtak el – nagyon készülnek erre a napra, hiszen forgalmuk ilyenkor megduplázódik.

Az utóbbi években divatba jött a nárcisz és a jácint, ugyanakkor a vörös rózsa mellett egyre több fogy a piros, pink és bordó színűből – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének körképéből.

Azonban ilyenkor, február közepén a rózsakeresletet nagy mértékben import áruból tudják kielégíteni a kereskedők.

A vágott virág szállítása és tárolása jelentős kihívást okoz a logisztikában, hiszen a frissesség megőrzése a legfontosabb szempont. Emiatt a két legjellemzőbb szállítási forma ennél az árunál a légi és a közúti áruszállítás.

A légi szállítás bár drágább, azonban a leggyorsabb módja annak, hogy a célországba sértetlenül megérkezzen az áru. Közúti szállításnál pedig temperálható rakterű szerelvényekre van szükség. Vágott virág esetében az optimális hőmérséklet megtartása a legfontosabb tényező, amennyiben a növényt a szükségesnél magasabb hő éri, tartóssága lerövidül.

Édes pillanatok

A csokoládé importálása hasonló kihívásokat jelent, mint a virágoké. Mivel ez egy rendkívül „érzékeny” élelmiszer, szállítása különös gondosságot és figyelmet igényel. A hőmérsékletet ebben az eseten 10 és 18 Celsius fok között kell tartani. Túl magas hőmérsékleten a csokoládé olvadni kezd, míg fagy esetén megreped. Szállítása történhet tengeri, légi és közúti formában is, mindhárom esetben fontos követelményeknek kell megfelelni a minőségromlás elkerülése érdekében.

Ugyan a Valentin nap csak egyetlen napig tart, mégis ahhoz, hogy sikeres legyen, hosszas szervezési folyamat előzi meg a szállítmányozó vállalatok részéről, hogy a szerelmesek ne szenvedjenek ajándékokban hiányt.

Reméljük, hogy mindenkinek úgy telik a mai nap, ahogy szerette volna, Boldog Valentin napot kívánunk!