Skip to content

Karbonvám szabályozás: új korszak kezdődött október 1-jétől

Az utóbbi időszakban gyakran találkozhatunk olyan kifejezésekkel, hogy karbonvám, karbonintenzitást ellensúlyozó mechanizmus, vagy ez utóbbi angol nyelvű rövidítésével, ami a CBAM. E szavak arra az uniós szabályozásra utalnak, amely számos importőr céget érint.

Az Európai Unió klímavédelmi csomagjának része az úgynevezett CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) szabályozás. Ez a CBAM a hatálya alá tartozó termékek importőreire ró kötelezettséget – nyilatkozta lapunknak Dr. Sábián Zsolt, a Ghibli Szállítmányozási Kft. vámszakmai igazgatóhelyettese, akinek szakterülete a vám, karbonvám szabályozás.

 

A karbonvámként említett szabályozás bevezetése két nagy szakaszból áll. 

Az első, a már október 1-jétől alkalmazandó és 2025. december 31-ig tartó átmeneti időszak, amelynek egyetlen kötelezettsége a jelentéstételi (adatszolgáltatási) kötelezettség. Az átmeneti időszak 6 termékkör behozatalára terjed ki, ezek a vas és acél, alumínium, cement, műtrágya, villamosenergia és a hidrogén.

Ghibli Kft. már jelezte ügyfeleinek, hogy akik ilyen termékek Unióba történő importjával foglalkoznak, szinte biztos, hogy feladatuk lesz a jelentéstétel. Itt még fizetési kötelezettség nem keletkezik, de a jelentéstételi kötelezettség is nagy feladat lesz az importőröknek. 2023. október 1-jétől minden negyedévet követően egy hónap lesz a jelentés megtételére. Így első alkalommal 2023. év utolsó negyedévéről 2024. január 31- ig, míg utoljára a 2025. év negyedik negyedévéről 2026. január 31-ig kell jelentést tenni az importőröknek az Európai Bizottság által létrehozott elektronikus CBAM átmenti nyilvántartásban – emelte ki a szakértő.

A jelentésben fel kell tüntetni a negyedévben importált termékek mennyiségét, vámtarifaszámát, származási országát. 

Ennél nagyobb feladat, hogy meg kell adni a termék gyártásához kapcsolódó olyan adatokat is, mint az áruk gyártási folyamatából származó üvegházhatású gáz-kibocsátást és számos létesítményspecifikus információt, például ahol az árukat előállították. Így elengedhetetlen az érintett termék beszállítójával történő egyeztetés, hogy a gyártóig visszajutva ezeket az adatokat a jelentés összeállításához biztosítsa.

Dr. Sábián Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a 2026. január 1-jével kezdődő második, végleges szakasz újabb kötelezettségeket fog eredményezni, de most minden érintett gazdálkodónak nagyon komolyan az átmenti időszak jelentéttételi kötelezettségére kell koncentrálni.

A cikk a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági lapjában, a Gazdasági kalauzban jelent meg, amely az alábbi linken teljes egészében megtekinthető: https://fmkik.hu/uploads/documentitem/89/gk-2023-okt-web-1697620292.pdf