Skip to content

ADR szállítás szabályai és amit tudnod kell róluk

Az ADR szállítás szabályai igazán hasznos és fontos téma, hiszen a veszélyes áruk nemzetközi szállítását foglalja magába.

Korábbi bejegyzésünkben a cross dockingról és annak fontosságáról írtunk, amiben kitértünk a just in time stratégiára is, valamint az e-kereskedelem hatékonyságára a cross docking segítségével.

Visszakanyarodva az ADR áruszállításra, ha elolvasod a cikket, tudni fogod mit és hogyan szabad szállítani. Megismertetünk az osztályokkal, valamint azzal is, hogy mióta segíti a szabályozás a veszélyes anyagok szállítását.

ADR szállítás szabályai

Az ADR szállítás szabályai, azaz az államok közötti veszélyes áruk nemzetközi szállításának megkönnyítéséről szóló egyezmény egy nagyon fontos téma, ami a szállítmányozási cégeket és a veszélyes árut kezelő vállalatokat érinti, de ezek mellett jó, ha tudjuk, mi hogyan működik.

Mutatjuk a legfőbb területeket, amikben érvényesülnek az ADR szabályai:

  • osztályozás és címkézés
  • csomagolás
  • jelölés és dokumentáció
  • szabályozott szállítási eszközök
  • szállítási folyamat és biztonság
  • szállítás irányítása
  • képzés és tanúsítvány

A veszélyes áruk

Az ADR szabályozás kategorizálja azokat az anyagokat, amik veszélyt jelentenek az emberekre, az állatokra, a környezetre vagy más szállított árukra, ha azokat nem megfelelően kezelik.

Robbanóanyagok, Osztály: 1

Ide tartozó anyagok például a dinamit, tűzszerszámok és pirotechnikai termékek.

Gázok, Osztály: 2

Ez az csoport magába foglalja a nyomás alatt tartott gázokat, például bután, propán, valamint hűtőgázok.

Gyulladásveszélyes folyadékok és szilárd anyagok, Osztály: 3

Ilyen anyagok közé tartoznak például a gyúlékony folyadékok és szilárd gyúlékony anyagok.

Savak és lúgok, Osztály: 8

Ez a veszélyes anyag csoport tartalmazza a maró hatású savakat és lúgokat.

Radioaktív anyagok, Osztály: 7

Adr szállítás szabályai - radioaktív

Ilyen anyagok közé tartoznak a radioaktív izotópok és egyéb sugárzó anyagok.

Méreganyagok, Osztály: 6

Ezek az áruk a mérgező és fertőző anyagok, amik veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre.

Veszélyes hulladék, Osztály: 9

Ebben a kategóriában vannak az olyan anyagok, amelyek veszélyes hulladékként kezelendők.

Az ADR és a fejlődés

Az ADR szállítás szabályait 1957-ben az Európai Gazdasági Bizottság hozta létre. Ez volt az első nemzetközi szabályozás, ami a veszélyes anyagokat célozta meg.

A szabályzat terjedelme és hatálya az évek alatt bővült és fejlődött.

2003-ban jelent meg a harmadik kiadás, amiben szerepelt az osztályozási rendszer és maga az osztályok és csoportok bevezetése is itt jelent meg először.

Ahogy feltűnt a digitalizáció, az ADR dokumentumait is egyre gyakrabban digitalizálták.

A szabályozás továbbra is fejlődik, és egyre szigorúbb intézkedéseket, előírásokat vezetnek be az emberek és a környezet érdekében és védelmében.

Biztonsági intézkedések veszélyes anyagok szállításánál

A veszélyes anyagok szállításakor nagyon sok intézkedés van, aminek eleget kell tennünk. Felsorolunk párat, amire érdemes figyelni:

Minden veszélyes anyagot megfelelően kell osztályozni és címkézni, annak érdekében, hogy az emberek könnyen azonosíthassák és kezelhessék a terméket.

Ezeket az árukat a legjobb csomagolással ellátva szabad csak szállítani, ami megakadályozza a szivárgást és a sérülést. Valamint vannak olyan veszélyes áruk, amelyiknél meg van adva, hogyan szabad szállítani. Erre is alaposan fel kell készülni és figyelni, hogy a helyes szállítási és tárolási módban tudjuk eljuttatni a terméket az egyik pontból a másikba.

A sofőrnek, a rakodónak vagy a szállításban résztvevő személyeknek megfelelő képzéseken kell részt venniük, hogy a veszélyes anyagokat hozzáértően tudják kezelni.

Az áruszállításban a szakemberek mellett, a szállítmányozó gépjárművek szerepe is meghatározó. Hiszen a megfelelő technikai feltételekkel kell rendelkeznie a teherautóknak, hogy képesek legyenek veszélyes anyagokat szállítani. Ilyenek például a speciális tartályok és konténerek.

Ha minden a legnagyobb rendben halad, akkor is vannak bizonyos intézkedések, amiknek eleget kell tenni. Ilyen például a hatóságok által rendszeresen ellenőrzött a veszélyes anyagok szállítása. Ezeken az ellenőrző pontokon megnézik, hogy megfelelő-e az anyag szállítása.

ADR és a környezetvédelem

Adr szállítás zsabályai - környezetvédelem

Az ADR egyezmény szigorú előírásokat tartalmaz a veszélyes anyagok szállításával kapcsolatban, aminek elsődleges célja, a veszélyes termékek közúti szállításának biztonságossá tétele.

A biztonsági előírások és a szigorú szabályozás segítik minimalizálni a balesetek és a környezetszennyezés kockázatát, ami ezáltal folyamatosan csökken.

Ebben az esetben a környezetvédelem kiemelten fontos, hiszen a szivárgások komolyabb következményekkel járhatnak a természetre és az emberekre nézve.

A szivárgások elkerülését és a kiszivárgott anyagok biztonságos tárolását szolgáló felszereléseket a teherautóknak tartalmaznia kell!

Nagyon fontosak a tartályok, valamint az alternatív útvonalak, amiket minden logisztikai csapatnak tudnia kell veszély esetén.

Ezek a vészhelyzeti tervek segítik megelőzni a bajt, valamint gyors és hatékony cselekvést biztosítanak, hogy ha a veszélyes anyagokkal történne valamilyen probléma.

Ha kérdésed lenne a témában, a Ghibli honlapján mindenre megtalálod a választ!