Skip to content

Cross docking szerepe a szállítmányozásban

Mit jelent a cross docking? Milyen szerepe van a szállítmányozásban? Hogyan alkalmazhatjuk? Ebből a cikkből kiderül!

Előző bejegyzésünkben rólunk, azaz a Ghibli Szállítmányozási Kft-ről írtunk. Kik vagyunk, mit csinálunk és mire vagyunk büszkék.

Most az egyik leghasznosabb szállítási folyamatot fogjuk megismertetni.

Cross docking: mit jelent ez?

A cross docking kifejezés hallatán nem biztos, hogy mindenki egyből tudja miről van szó.

Olyan logisztikai folyamatot jelent, aminek lényege, hogy az áruk beérkezésekor egyből átkerülnek a kimenő járműre. Teherautóról teherautóra. Nincsen, vagy nagyon gyors a köztes raktározás, emiatt az áruk csak minimális ideig tartózkodnak a logisztikai központok területén.

Célja, hogy a szállítmányozás hatékony és gyors legyen. Az ilyen típusú szállítmányozást akkor alkalmazzák, ha:

  • a kimenő járművek azonnali indulást igényelnek,
  • az árunak gyors mozgatásra van szüksége (frissesség, időzítés),
  • az ügyféligények miatt.

Cross docking fajtái

Három nagy típusát különböztethetjük meg a cross docking szállítmányozási fajtának. Mutatjuk őket:

Pre-cross docking

Cross docking - pre-cross docking

Ebben a folyamatban az áruk átrendezése történik, még mielőtt a szállító járművek megérkeznének a logisztikai központba.

A megérkezett áruk közvetlenül a logisztikai központ bejáratánál vagy kijáratánál kerülnek lepakolásra, és utána azonnal újra is palettázzák őket. Ez azt jelenti, hogy a termékek folyamatosan mozgásban vannak, nincsen köztes tárolás.

Post-cross docking

Az eljárás során a beérkező áruk először a logisztikai központba kerülnek raktározásra egy rövid ideig, mielőtt átrendezésre kerülnének a kimenő járművek számára.

Az ideiglenes tárolás a kiérkezett szállítmányok rendezéséhez vagy csoportosításához szükséges.

Ez a folyamat a minimális tárolással együtt, továbbra is gyorsítja a szállítmányozás menetét. 

Hub-spoke cross docking

Ez a típusú elrendezés, egy központi hub, és az azt körülvevő spoke, területekből áll.

A hub a központi raktározási hely, ahol az összes beérkező áru összegyűlik és átrendezésre kerül. A spoke területeken találhatók a kimenő járművek, amelyek az áruk elosztását végzik a címekre.

Ez a folyamat az áruk összegyűjtésére és elosztására összpontosít, ami miatt a szállítás menete hatékonyabb és gyorsabb.

Cross docking és a just in time stratégia

Cross docking - just in time

Mi a helyzet a JIT, vagyis a just in time stratégiával?

A just in time stratégia lényege, hogy az anyagok, alkatrészek, termékek csak akkor kerülnek leszállításra, ha szükség van rájuk és akkor is csak a megfelelő mennyiségben szállítanak ki belőle.

A cross docking pedig abban segít, hogy minél precízebben lehessen a just in time folyamatot kivitelezni.

Cross docking és just in time különbségei

Milyen különbségeik vannak a két szállítmányozást segítő folyamatnak? Megmutatjuk!

Amíg a just in time egy menedzsment stratégia, aminek a célja, hogy csak akkor és annyi terméket szállítson, amennyi kötelező, ezzel is minimalizálva a raktározási időt, addig az ellátmány kompletizációjának folyamata egy olyan logisztikai eljárás, aminél az áruk nem kerülnek be a raktárakba, hanem egyből továbbítják őket a megrendelőknek.

A just in time a gyártás, a beszállítás és az ellátás során is alkalmazható stratégia. Viszont a közvetlen árukezelés a beszállítás és az árumozgatás folyamataira összpontosít.

Cross docking és just in time hasonlóságai

Mindkét szállítmányozást segítő műveletnek vannak közös pontjaik, amik hozzájárulnak a fuvarozó cégek megfelelő működéséhez.

Mik a közös célok?

  • Készletek minimalizálása, ami a raktározás költségeit csökkenti, a pénzügyi hatékonyságot pedig növeli.
  • Rendelkezésre állás növelése, ami az áruk gyorsabb és hatékonyabb elérését segíti.
  • Rugalmas ellátási lánc erősítése: JIT igényekhez igazodó gyártás és beszállítás, cross docking az áruk gyors szállítása.

Kereskedelmi változások hatása

Az online vásárlások növekedése és a globális szállítmányozási változások hatást gyakorolnak a cross docking folyamatokra is.

Növekvő kereslet

Cross docking - kereslet

Az e-kereskedelem és az online vásárlások korában, a kiskereskedők és a logisztikai vállalatok is egyre gyakrabban alkalmazzák a folyamatot. Hogy miért?
A vevők rendeléseinek gyors leszállításáért.

Gyors globális szállítmányozás és a cross docking

A globális szállítmányozással a folyamat hatékonyabbá válik, hiszen az áruk gyorsabb átrendezése a kiindulóponttól az azonnali átadásig, lehetővé teszi a gyors szállítmányozást, akár nemzetközi szinten is.

Pontos készletkövetés

Az online vásárlások dinamikussága érdekében fontos a pontos készletkövetés. A folyamatnak köszönhetően a készletek és az áruk pontos nyomon követése megfigyelhető a beérkezéstől a kiszállításig.

Költséghatékonyság

Csökkenti a raktározási költséget és a szállítási időt is, ami költségmegtakarításokhoz vezet.Ha további információra van szükséged a cross dockinggal kapcsolatban, a Ghibli honlapján mindent megtalálsz!