Skip to content

Raktárlogisztika: hatékony készletkezelés, zökkenőmentes szállítás

Egy jól szervezett raktárlogisztika, kulcsszerepet játszik az üzleti folyamatok hatékony működésében és a vevői elégedettség biztosításában.

Előző bejegyzésünkben a belföldi szállítmányozásról írtunk, ahol az áruszállítás menetét, a pontosság szerepét és a belföldi szállítmányozással kapcsolatos szabályozást is elolvashatod.

Ebben a cikkben a raktárlogisztika speciális és hagyományos fajtáit is bemutatjuk, valamint egy raktározási folyamatot is levezetünk. A cikk végén bemutatjuk a legelterjedtebb raktárakat és az országokat, ahol a legnagyobb a hasznuk. Ha érdekel a téma, mindenképp olvasd végig!

Raktárlogisztika és a raktározás folyamata

A raktárlogisztika minden vállalkozás alapvető eleme, hiszen az áru hatékony tárolása, mozgatása és kezelése a legfőbb funkcióik közé tartozik. A következőkben adunk pár ötletet, hogyan néznek ki a raktárlogisztika főbb lépései.

Az első lépés a raktárlogisztika tervezése. Ebben a fázisban meghatározzuk a raktár funkcióit, a tárolási kapacitást, a mozgási útvonalakat, a berendezéseket és a raktártechnológiát.

A raktárlogisztika kezdeti része az érkező áru kezelésével foglalkozik. Ilyenkor az áru fogadása, ellenőrzése és bejelentése történik. 

Az áru tárolása a következő nagyobb lépés. A raktárlogisztika szakemberei kiválasztják az optimális tárolási helyet, figyelembe véve az árucsoportokat, a forgalmat és a lejárati időt. 

A raktári mozgások magukba foglalják az áru mozgatását raktáron belül, legyen szó kivételezésről, csoportosításról vagy átrendezésről. A hatékony raktári mozgásokat a pontos nyilvántartás és a rendszeres ellenőrzések biztosítják.

Mi történik amikor az áru szállításra kész?

A komissiózás során a rendeléseket összeállítják és elkészülnek a kiszállításra. Ez magában foglalja a termékek csomagolását és azok kijelölését a kiszállításhoz.

A termékek kiszállításakor a vállalatoknak biztosítania kell a pontos kiszállítást és az időben történő szállítást. Ha valamilyen oknál fogva az áru visszaküldésre kerül, a raktárlogisztikai rendszernek képesnek kell lennie kezelni a visszatérő árut és integrálni azt a raktárkészletbe.

Az egész raktárlogisztikai folyamat célja a költséghatékonyság és a hatékonyság növelése.
Az áru hatékony kezelése, a gyorsabb komissiózás és a pontos kiszállítás mind hozzájárulnak a raktárlogisztika sikeres működéséhez. 

Intelligens raktárak

Az okos vagy intelligens raktárak a technológiai fejlődéssel karöltve forradalmasítják a raktározási folyamatokat. A részben vagy teljesen automatizált raktárak iránti kereslet folyamatosan nő, és ennek köszönhetően egyre több ilyen típusú létesítmény jelenik meg a piacon.

Az automatizáció kizárja az emberi hibákat, pontosabbá teszi a készletkezelést, így a raktárak hatékonyabban működnek.

A legkorszerűbb raktárakban a folyamatok szinte teljes egészében automatizáltak. A központi számítógép felelős a csomagolásért, készletezésért, valamint az áruk ki- és beszállításáért. Jelenleg ez a szintű automatizáció elsősorban az olyan nagyvállalatok számára elérhető, mint az Amazon vagy a Tesla.

Logisztikai folyamatok és a raktározás

A raktárak olyan létesítmények, ahol a termékek rövidebb-hosszabb ideig pihennek, miközben a mennyiségi és minőségi megőrzésüket folyamatosan tartani kell.

Habár a raktárak klasszikus funkciója a tárolás, a modern logisztikai környezetben sokoldalúbb szerepet töltenek be. Nem csupán tér- és időbeli különbségeket egyensúlyoznak ki a termelés és felhasználás között, de kulcsfontosságú szerepet játszanak az ellátási lánc hatékony működésében, olyan feladatokat is ellátva, amikre más láncszereplők nem képesek.

A raktáraknak nagy szerepük van a térbeli és időbeli különbségek kiegyenlítésében a termelés és felhasználás között. Az áru tárolása révén minimalizálják a kockázatokat, biztosítva a folyamatos anyagáramlást.

Emellett a raktárak nem csupán tárolóhelyek, hanem olyan fontos funkciókat látnak el, mint például nyilvántartás, komissiózás, csomagolás és egyéb kiegészítő feladatok.

Miért hatékony a raktárlogisztika?

A raktárlogisztika hatékonysága az üzleti folyamatok optimalizálásában és az ellátási lánc hatékony működésében rejlik.

A raktárlogisztika rendszerei precízen nyilvántartják a raktárkészleteket, ezzel minimalizálva a túlkészletezés és az alulkészletezés kockázatát. A pontos készletkezelés lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy az ügyfélkiszolgálás szempontjából optimális szinten tartsák az árumennyiséget.

A jól tervezett raktárlogisztika lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy rugalmasan reagáljanak a piaci változásokra és ügyféligényekre. Az informatikai rendszerek és a valós idejű adatok hozzájárulnak a gyors információáramláshoz a raktárlogisztikai folyamatokban. Ez növeli a döntéshozatali sebességet és lehetővé teszi az azonnali reakciót az eseményekre.

A világ leggyakrabban használt raktárai

Cikkünk végén bemutatjuk a legelterjedtebb raktártípusokat, amiket a világ minden területén használnak.

Az Egyesült Államokban a raktárlogisztika széles körben alkalmazott és fejlett.
A legelterjedtebb raktárlogisztika Kínában és az legtöbb európai országban is hasznos és gyakori.

  • hagyományos raktárak
  • hidegraktárak
  • automatizált raktárak
  • megosztott raktárak
  • disztribúciós központok
  • e-kereskedelmi raktárak
  • veszélyes anyag raktárak

Ezek a raktártípusok a világon széles körben jelen vannak, valamint a vállalkozások különböző igényeire és tevékenységeire szabhatók.

Ha további érdekes információ vagy szolgáltatásaink keltették fel figyelmed, a Ghibli Szállítmányozási Kft. honlapján mindent megtalálsz!