Skip to content

Szállítmánybiztosítás: a biztonságos áruszállítás elengedhetetlen feltétele

Mi fán terem a szállítmánybiztosítás? Mindannyian ismerjük a mondást: két pont közötti legrövidebb út az egyenes.

De vajon két pont között mi a legbiztonságosabb út? Esetünkben a szállítmánybiztosítás. Mert csakis ez a szolgáltatás garantálja a megbízónak, hogy amennyiben az úton lévő áruja bármilyen oknál fogva károsodik, befektetése akkor is megtérül, és nem kell komoly veszteséggel számolnia.

Merüljünk el egy kicsit a szállítmánybiztosítás témájában. 

Korábbi cikkünkben a raktárlogisztika alapjával, rendszereivel és előnyeivel foglalkoztunk. Ezúttal a szállítmánybiztosítás témáját járjuk körbe, megismerve annak kiemelt szerepét és jellemző változatait.

A szállítmánybiztosítás szerepe

A szállítmánybiztosítás talán nem annyira közismert kockázatvédelem, mint az életbiztosítás vagy a kötelező gépjárműbiztosítás, mégis fontos szerepet tölt be a biztosítási termékek között. Ahogy elnevezéséből sejteni lehet, elsősorban a szállítmányozási területen működő vállalkozások szerződnek előszeretettel erre a szolgáltatásra. Ugyanakkor gyártással foglalkozó multinacionális cégek, kereskedelmi vállalatok és más gazdasági szereplők is gyakran kötnek biztosítást a szállítás előtt álló árucikkekre.

Szállítmányok A-ból B-be

Nézzünk először egy egyszerű példát! János bácsi, egy tehenészet vezetője megbízza Ivettet, a csinos fuvarozólányt, hogy teherautójával minden hétfőn szállítson át 50 karton friss tejet a helyi kisboltba. Csupán nyolc kilométer választja el a kiindulópontot a célállomástól. Mégis, olyan sok minden történhet ezen a rövid szakaszon.

Rengeteg a kockázat

Ivett defektet kap, nem ér oda időben a tejjel. Vagy elromlik a gépkocsi motorja. Esetleg a szőke hercegről ábrándozik a sofőrlány, és egy árokba hajt. Komisz fiatalok megfúrják éjjel a tartályt, mert jó heccnek tűnik. Vagy bármilyen más okból szanaszét folyik a finom fehér ital. Egyszóval ezernyi dolog történhet, ami miatt az áru károsodik, vagy nem ér időben a rendeltetési helyére. És ez csak nyolc kilométer, egyetlen teherautóval!

Mozgásban a világ

A fenti történet csupán egy bohó példa volt, ami bemutatta, mi minden történhet az áruval egy szállítás során. De gondoljunk csak bele! Mennyivel komolyabb a kockázat, amikor nem egy rövid szakaszról és 50 karton tejről van szó. Természetesnek vesszük, hogy az üzletekben megkapjuk kedvenc csokoládénkat, ruhamárkánkat vagy telefonunkat. Az is magától értetődik, hogy biztosítva van a kórházak felszereltsége és van benzin a töltőállomásokon. Mindezek mögött elképesztő méretű árumozgás és logisztika áll.

Ami megtörténhet, meg is történik

A szállítmányozás tehát nem csak városok között zajlik. Átnyúlhat az útvonal országhatárok, sőt akár földrészek között. Ezer és ezer kilométert tesznek meg a különféle konténerek, rakományok, csomagok. És a megbízók jól tudják, hogy az árura rengeteg veszély leselkedik a szállítás során:

1. Közlekedési baleset

2. Műszaki hiba

3. Tolvajlás vagy rablótámadás

4. Elemi kár

5. Rakodás közben történt baleset

6. Robbanás

7. Zavargások

8. Természeti katasztrófa

Nemcsak az áru sérülhet, de a renomé is

Lehetetlen mindent felsorolni. A hűtőtartály meghibásodásától a modernkori kalóztámadásig bármi történhet. Mindannyian láttuk moziban a Philips kapitányt. A megbízónak ugyanakkor csakis az számít, hogy az áru érjen célhoz sértetlenül és pontosan. Amennyiben a szállítmány megsérül, megromlik vagy késik, a megbízó komoly károkkal számolhat. Sőt, az anyagi veszteségen túl erkölcsi károkat is szenved, hiszen a cég megbízhatatlanná válhat a partnerek szemében.

Mi pontosan a szállítmánybiztosítás?

Szállítmánybiztosítás

A tankönyvi meghatározás valahogy így hangzik: egy szállítmánybiztosítási szerződéssel a biztosító vállalja a kötelezettséget, miszerint a szállítás során esetlegesen felmerülő veszélyekből vagy balesetekből fakadó, a szállítmányban keletkezett károkat megtéríti. A biztosítás összege általában a szerződésben leírt részletek és feltételek alapján kerül kifizetésre, és a szándékos károkozásra vagy biztosítási csalásra nem vonatkozik. Az utóbbiak nem szép dolgok, ne is menjünk bele.

Miért van szükség szállítmánybiztosításra?

A szállítás során jelentkező károkat értelemszerűen a szállítmánybiztosítással lehet elkerülni. Pontosabban a szállítmány maga megsérülhet, de az ebből fakadó veszteséggel így nem kell számolnia a megbízónak.

Milyen típusú biztosítások vannak?

A szakma különbséget tesz belföldi és külföldi szállítmánybiztosítások között. Ezen kívül általában egyutas szerződést vagy úgynevezett keretszerződést kötnek a felek. A Ghibli kínálatában az egyszeri és az éves szerződés is megtalálható, amelyek vonatkoznak szárazföldi, vízi és légi szállítmányokra is, valamint ezek kombinációjára.

A keretszerződés

Ez a szerződési forma lényegében egy egyszerűsített megállapodás. Jellemzően egy teljes évi szállítmányozást, valamint minden szállítási módot magába foglal. Nincs szükség minden egyes szállítás során a fedezetbe vételi igazolásra, tehát az ügyintézése is jóval egyszerűbb.

Egyutas szerződés

Bizonyos értékhatár felett érdemes egyutas biztosítást kötni, amely a Ghibi szolgáltatásai között is szerepel és számos előnye van:

  • minden kockázatra kiterjed, leszámítva néhány extrém körülményt tartalmazó kivételt
  • probléma esetén nem vizsgálja a felelőst, így gyorsan megtéríti a kárt
  • a kapcsolódó felülbiztosítás értéke általában 10 százalék, ami lehetőséget ad az ügyfeleknek a fuvardíj, kötbér, elmaradt haszon és egyéb károk fedezetére is

Biztonságban

A szállítmánybiztosítás tehát nemcsak a szállítmány és haszon értékét, valamint a cég jóhírét védi, de egyúttal nyugalmat és kiszámíthatóságot is nyújt.