Skip to content

Speciális áruszállítás – az áruszállítások császára

Rengeteg áru mozog nap mint nap a világban – ezek közül sok a speciális áruszállítás kategóriájába esik. Az ilyen áruk minden szempontból precizitást és odafigyelést igényelnek. Mit jelent ez pontosan? Most megtudhatod!

Előző cikkünkben beleláthattál a raktárlogisztika alapjaiba, egy raktár működésébe

Most nézzük meg, hogy mennyi mindenre kell odafigyelnie a szállítmányozással foglalkozó cégnek, ha speciális áruszállítást kérsz tőlük.

A speciális áruszállítás és ami mögötte van

A speciális áruszállítás azt jelenti, hogy olyan dolgot, árut szállítanak, ami nem fér bele a hagyományos áruszállításba. Ez lehet:

 • túlméretes,
 • túlsúlyos,
 • veszélyes,
 • értékes,
 • vagy törékeny áru.

Ezek a termékek azért különlegesek, mert a szállításuk kivételes bánásmódot, autót és tervezést igényel – akárcsak egy magas rangú, hivatalos személy.

A speciális áruszállításnál nemcsak arra kell gondolni, hogy egy terméket el kell juttatni „A”-ból „B”-be. Vannak esetek, amikor az előkészület már eleve több időt vesz igénybe, mint maga a termék szállítása.

Mit, mikor, hogyan a speciális áru szállítása során?

Ahhoz, hogy ezeket a speciális árukat szállítani lehessen egyik pontról a másikra, nem elég csupán ez megfelelő céget és autót megtalálni. Az előkészületek kifejezetten fontosak, mivel szigorú szabályok rendelkeznek arról, hogy mit, mikor és hogyan lehet szállítani. Nézzük meg, hogy a különböző áruknál mit kell figyelembe venni a szállításnál.

Túl nagy, túl nehéz

A túlméretes áru

 • hosszabb,
 • magasabb
 • vagy szélesebb,

mint amit egy hagyományos teherautó, kamion elbírna.

A túlsúly esetében is hasonló a helyzet, azonban ott nem a méret, hanem a termék súlya jelenti a problémát.

A túlméretes, túlsúlyos áruk esetében komplex kihívásokkal kell szembenézni a szállítást vállaló cégnek, mivel ezek esetében teljesen mások a követelmények, mint a hagyományos áruszállításnál

Engedélyezések

Az olyan speciális áruszállítás esetében, mint a túlméretes, vagy túlsúlyos, rendszerint külön engedélyt kell kérni. Ezt a hatóságoktól kell beszerezni. Engedélyezni kell

 • magát az áru szállítását,
 • az útvonalat,
 • és az időpontot.

Az engedélyezéseknél számolni kell az átfutási idővel is. Ez azt jelenti, hogy nem lehet egyik napról a másikra engedélyt kérni, ez több időt is igényel.

Útvonaltervezés

A speciális áruszállítás esetében fontos, hogy előzőleg már a konkrét útvonal is meglegyen. Ez, ahogy már említettük az engedélyeztetéshez is fontos lehet. A túlméretes vagy túlsúlyos árunál különösen nem mindegy, hogy merre halad az áru.

Speciális áruszállítás híd
 • Túlméretes: figyelembe kell venni az alacsony hidakat, vagy a szűk utcákat, ezek ugyanis könnyen fennakadást okozhatnak a szállításban.
 • Túlsúlyos: vannak olyan útvonalat, amelyek nem alkalmasak a túlsúlyos áruk szállítására. Ilyen lehet például egy híd vagy egy sáros földút.

A tervezői csapatnak az útvonal minden méterét át kell vizsgálni, hogy elkerüljék a fennakadásokat, vagy sérüléseket.

Forgalom

Nem véletlen, hogy a túlméretes árukat legtöbbször éjszaka szállítják. Az útvonal tervezése közben ugyanis fontos azzal is számolni, hogy a szállítás időpontjában milyen az adott útszakasz forgalma. Csúcsidőben, dugóban nem érdemes túlméretes, vagy túlsúlyos termékeket mozgatni, mivel azok még nagyobb fennakadásokat okozhatnak.

Mi lehet túlméretes, túlsúlyos áru?

Hogy jobban megértsd, hogy miért van szükség a fent említett tervezésekre, nézzünk meg néhány példát, ami a túlméretes, túlsúlyos termék kategóriájába esik.

 • Szélerőmű lapátok: a hatalmas lapátokat csak egyben lehet szállítani. A 40-80 méteres hosszukkal bőven beleesnek a túlméretes kategóriába
 • Szobrok: a szobrok amellett, hogy túlsúlyosak, még törékenyek is – erről később fogunk bővebben beszélni.
 • Építőipari elemet: a betonelemet és acél tartóelemek például súlyuk és méretük miatt is igényelhetnek speciális áruszállítást.

Gyúlékony, káros

A speciális áruszállításhoz tartozik a veszélyes áruk szállítása is. Ez a fajta szállítmányozás még nagyobb körültekintést igényel, mint a korábban említett túlméretes és túlsúlyos szállítás.

Biztonság

A veszélyes anyagok, termékek szállítása magas fokú biztonsági intézkedéseket igényel. Ez azért fontos, hogy a szállítás közben ne történjen szivárgás, baleset, vagy egyéb katasztrófa.

Különleges jármű

A speciális áruszállításon belül a veszélyes áruszállítás különleges járműveket igényel. Fontos, hogy a veszélyes áru ne tudjon szivárogni. Ha a környezetre nézve káros anyagról van szó, akkor semmiképp sem kerülhet ki a természetbe, mivel ez katasztrófát okozhat.

Gyúlékony anyag esetében figyelni kell arra is, hogy véletlenül se tudjon kigyulladni az anyag. Ez amellett, hogy pénzügyi károkat okozhat, az szállításban résztvevő emberek testi épségét is veszélyeztetheti.

Törékeny, értékes

A törékeny és értékes áruk is a speciális áruszállítás kategóriájába esnek. Itt is több mindenre kell figyelni:

Csomagolás

Ebben az esetben a csomagolás kiemelten fontos, hiszen ez védi meg a terméket a külső hatásoktól. A csomagolásnak tökéletesnek kell lennie: legyen megfelelően bélelt, hogy a termék kibírja az út viszontagságait. Fontos, hogy az áru egyik irányból se tudjon megsérülni, ez ugyanis nagyban csökkentené az értékét.

Szállítás

Speciális áruszállítás sofőr

A szállításon is nagyon sok múlik: a sofőrnek figyelembe kell venni az áru törékenységét és értékét. Ez azt jelenti, hogy például úthibák esetén fokozott óvatossággal kell közlekednie. Törékeny, értékes áruval a sofőr nem száguldozhat, mivel egy hirtelen fékezés a termék teljes megsemmisülését okozhatja.

A speciális áruszállítás tehát komoly tervezést, és feladatmegoldást igényel. Azonban ez egy profi szállítmányozással foglalkozó cégnek nem okozhat problémát.

Mi, a Ghibli Szállítmányozási Kft.-nél azért dolgozunk, hogy a speciális áruszállítást igénylő termékeid is biztonságosan célba érjenek.

Ha áruszállításra van szükséged, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!