Skip to content

A közúti szállítmányozás kihívásai

Előző cikkünkben a környezetkímélő áruszállítás fogalmával ismerkedhettél meg. Alábbi bejegyzésünkben bemutatjuk, milyen kihívásokkal néz szembe a közúti szállítmányozás.

A közúti szállítmányozás kihívásai között ott vannak a torlódások és forgalmi dugók, amik minden embert érintenek, nem csak a szállítmányt fuvarozó cégeket.

A közúti szállítmányozás kihívásai, problémái

Gyakran találkozunk a közúti szállítmányozás kihívásai és problémáival személyemberekként is. Az áruk hatékony és biztonságos szállítása és a magánszemélyként történő utazások között sok összefüggés van. Mutatunk párat:

Torlódás és a forgalmi dugók, amik nagyon gyakran vezetnek a szállítmányok késéséhez, főleg, ha a fuvarozás városban történik. Akár reggel, akár a kora délutáni órákat nézzük, az emberek munkába menet és munkából jövet találkozhatnak teherautókkal, és bizony ez a kettősség elég gyakran dugózást eredményez, bármilyen útszakaszon is történik.

A termékeket szállító autóknál előfordul sajnos a gépjármű megrongálása és az autóból való lopás is. Különösen, ha olyan területen kell megállniuk, ami nem védett, nincs kamerázva vagy csak nem elég biztonságos.

Jelenleg elég komoly kihívást jelent az ingadozó üzemanyagárak is, mivel a drágulás miatt nem lehet kellően előre számolni a szállítás összköltségét. Ez a gond természetesen a magánszemélyeket is érinti.

A hosszabb ideig tartó szállítások nem csak a gépjárművezetőt terhelik meg, hanem a környezetet is. Az autóból kiáramló károsanyag-kibocsátás nincs jó hatással a természetre.

Akár hosszabb, akár rövidebb ideig tartó fuvarozásról beszélünk, mindegyiket meg kell tervezni, hogy a termékek időben, megfelelő mennyiségben érjenek oda a telephelyre, mivel a késés és a termékveszteség problémát okozhat.

A tervezésekkel karöltve jár a logisztikai munkafolyamat is, aminek a szükségessége elengedhetetlen. Ilyen például az adminisztratív feladatok, a raktározás, az útvonalak megtervezése, a papírmunkák vagy épp a vámkezelés.

A fuvarozás típusai

A szállítmányozás több részből áll. A főbb területei a következők lehetnek:

Nemzetközi szállítmányozás: vállalatunk egész Európában jelen van. Ebből kifolyólag a több nyelven beszélő munkatársaink segítik ellátni a feladatokat, a termék szállításánál a legmodernebb megoldásokat alkalmazzuk. Járműveink száma meghaladja a 100 darabot, valamint a szerződéses és minősített alvállalkozóink is egyre gyarapodnak.

Közúti szállítmányozás kihívásai - nemzetközi

Belföldi szállítmányozás: nálunk jelenleg 3 típusú járat áll rendelkezésre (komplett, rész- és gyűjtő). Ezen felül vidéken 5 településen is megjelent a vállalatunk. Ránk bízott termékeket 24 – 48 órán belül eljuttatjuk a megfelelő helyre.

Cross Docking: ennek az árukezelésnek a lényege, hogy a termékeket (FMCG termékek, élelmiszerek), hamarabb eljuttassuk a megfelelő helyre, raktározási költségek csökkentése mellett. A folyamatos odafigyelés és hozzáértés segíti a cross docking gyors haladását.

ADR áruszállítás: vagyis a veszélyes áruk közúti szállítása segítséget nyújt, ha bármilyen kockázatos terméket kell elfuvarozni. Járműveink bizonyos része rendelkezik emelőhátfallal, ami a veszélyes áruk szállításához szükséges felszereltség. A megfelelő eszközök mellett, rendelkezünk szaktudással és engedélyekkel, amik garanciát biztosítanak az ADR áruszállítást illetően.

Túlméretes és speciális szállítmányozás: Ha a szállítani kívánt termék meghaladja a standard méretet (magassága, szélessége, súlya), akkor már túlméretes fuvarozásról beszélhetünk, amit speciális módon tudunk elszállítani. Járműveink megoldást nyújtanak az ilyen feladatokra is. Emiatt költséghatékonyabb lehet a szállítás, valamint szükség esetén a megfelelő engedélyeket is beszerezzük.

A könnyebb szállításért

Számos módszer létezik a szállítmányozás könnyítésére. Néhány példa:

Automatizált útvonaltervezéssel, speciális szoftverek és applikációk használatával kényelmesebbé tehetjük a fuvarozás nehézségeit. Ezek a segédletek figyelembe veszik a forgalmi problémákat és minimalizálják a késéseket is.

A nyomonkövetés és a telematika, ami nálunk a nemzetközi szállítmányozásnál már jelen van. Ha biztosítani szeretnéd a csomagod időbeni megérkezését, ezzel megteheted.

Közúti szállítmányozás kihívásai - nyomon követés

A károsanyag-kibocsátás miatt fontos, hogy a járművek minél korszerűbb technológiákkal legyenek ellátva. Az üzemanyag-hatékony motorokon át, a vezetéstámogató rendszerek vagy az automata sebességváltóig sok apró, mégis fontos dologgal tudjuk segíteni a fuvarozást.

Az adminisztratív feladatokat és a sok papírmunkát lassan felváltja mindenhol a digitális, elektronikus dokumentumok, amik biztosan nem keverednek el és mindig rendezettek lesznek.

Ahogy a papírmunka, úgy a raktározás is gyorsabban tud működni, ha automatizált az egész. Hatékonysága és gyorsasága mellett a folyamatokat optimalizálhatjuk. Az anyagmozgató gépek és a raktárrendszerek folyamata lendületesebb lehet ennek segítségével.

Elektromos vagy hibrid gépjárművek vétele és a régi autók lecserélése is sokat könnyítene a szállításon és a környezet védelmében is. A hosszabbtávú fenntarthatóság miatt a környezetünket is kevésbé szennyezi, valamint az üzemanyagköltséget is csökkenteni tudja.

Ahogy haladunk előre a világban, úgy a technológia is egyre magasabb babérokra tör. Emiatt érdemes az IoT vagy a ChatGDP használatát is fontolóra venni. A szállítmányozási folyamatok optimalizálása érdekében.

A technológia mellett fontosak az emberek, akik körül vesznek bennünket, akikkel együtt dolgozunk. A munkaerő fejlesztése tréningek és tanfolyamok segítségével. Hiszen a hozzáértő szakembernél nincs fontosabb manapság.

Összegezve sok jó, és megtöbb nagyszerű lehetőség van arra, hogy a közúti szállítmányozás okozta kihívásokat könnyebbé tegyük.