Skip to content

Hogyan zajlik egy fuvarozás menete

A fuvarozás menete több lépésből áll. Ez függ a fuvarozni kívánt termékektől és a kiszállítási pont távolságától is.

Előző cikkünkben a közúti szállítmányozásról volt szó, ahol bemutattuk, hogy mit is jelent ez a szállítmányozás fajta és milyen nehézségekkel jár.

Ebben a cikkben kiderül, hogy mi is az a fuvarozás, miért jó, mik az előnyei – hátrányai.

A fuvarozás menete

Pontosan hogyan néz ki egy fuvarozás menete? Annyit biztosan tudunk, hogyha bármit rendelünk, (legyen kicsi vagy nagy) szeretjük, ha már másnap megérkezik és el tudjuk helyezni a lakásunkban, irodánkban vagy hamarabb oda tudjuk adni a megfelelő személynek.

Ahhoz, hogy mindez meg tudjon valósulni, van néhány feltétel, mielőtt a termékünket kézhez kapjuk. Mutatjuk mik ezek:

 • feladó és a szállítási megállapodás
 • csomagolás és felkészülés
 • szállítás módjának kiválasztása
 • fuvarozó kiválasztása
 • szállítás és követés
 • kézbesítés
 • fizetés és számlázás
 • visszajelzés és értékelés

Kicsi és nagy csomag szállítása

A kisebb vagy nagyobb csomagok szállítása között sok az eltérés, ami befolyásolja a szállítási költségeket és a szállítási módszert is.

A kicsi csomagokat könnyebb és kisebb szállítóeszközökkel tudják szállítani. Például kis teherautókkal vagy futárszolgáltatásokkal.

Nagyobb csomagok esetén, nagyobb teherautókra vagy speciális szállítóeszközökre van szükség szállításkor. Például kamion vagy konténer.

Kisebb termékeket általában gyorsabban lehet szállítani, mivel könnyebb kezelni és mozgatni is.

Nagy csomagoknak a szállítási ideje hosszabb igénybevételű. Ehhez már másabb logisztikai előkészületek és szállítási tervezés szükséges.

Ha nagyobb csomagokat szállítunk valószínű, hogy drágább szállítási díjat kell fizetnünk, mivel nagyobb járműveket és több erőforrást igényel.

Kisebbeknél a szállítás általában gazdaságosabb, mivel kevesebb erőforrást és helyet igényelnek.

Csomagjaink kezelése

A szállítás során nagyon fontos lépés a csomagjaink biztonsága és megfelelő leszállítása. Gyakran láthatunk olyan felvételeket, amikben sajnos dobálják a csomagokat a törékeny jelzés ellenére.

Minden csomagot biztonságosan kell kiszállítani, de nagyobb csomagok esetén különös figyelmet kell fordítani a biztonságra, hogy elkerüljük a sérüléseket vagy a károkat a kiszállítások során.

Nagyobb csomagokat gyakran speciális módon kell becsomagolni és rögzíteni a szállítás során, hogy megakadályozzuk az esetleges az elmozdulásokat vagy a sérüléseket.

Csomagjelzések fuvarozásnál

A szállítási cégek és a fuvarozók jelzéseket használnak a csomagokon. Ez megkönnyíti az azonosítást és a szállítási folyamatot.

Ezek a jelzések segítik a csomagok nyomon követését, az átadást, a biztonságos és hatékony szállítást. Néhány példa a leggyakoribb jelzésekre:

 • címzés: A csomagon szereplő cím az egyik legfontosabb jelzés! Ez tartalmazza a fogadó nevét, címét és más elérhetőségi információkat. A címzés pontosnak és olvashatónak kell, hogy legyen.
 • szállítási szolgáltatások: Ezen a területen szerepelhetnek olyan jelzések, mint a „Kifejezett szállítás”, „Szállítás reggel”, „Kérjük, hagyja a csomagot a bejárati ajtónál” stb. Ezek a jelzések segítenek a szállítási kérésekben és előnyökben.
 • szállítási irányítószám: Az irányítószámok vagy a szállítási kódok segíthetik az árut azonosítani.
 • származási ország vagy forrás: A csomaghoz hozzátartozik egy jelzés, ami azt mutatja meg, hogy honnan érkezett vagy hol készült a termék. Ez az ellenőrzésnél és a vámvizsgálatnál lehet hasznunkra.

A jelzések, amikre nagyon kell figyelni

Fuvarozás menete - adminisztráció

Ahogy a csomagok kezelésénél írtam, fontos, hogy az adott csomagot a megfelelő jelzés tekintetében kell mozgatni, tárolni stb. Jöjjenek ezek a jelzések:

 • sérülékeny vagy törékeny jelzések: Ha a csomag tartalmaz sérülékeny vagy törékeny tárgyakat, fontos ezeket megfelelően megjelölni a csomagon. Ez figyelmezteti a kezelőket a körültekintőbb pakolásra.
 • nehéz: A csomagban nehéz tárgyak vannak, és az emelés vagy kezelés speciális figyelmet igényel.
 • nyomon követési szám: A szállítók egyre gyakrabban adnak nyomon követési számot. Lehetővé teszi a csomag mozgásának követését online vagy az ügyfélszolgálat segítségével.

Környezettudatos fuvarozás

A környezettudatos fuvarozás lassan, de biztosan terjed. Ennek a fuvarozásnak a célja, hogy a szállítási és fuvarozási folyamatok környezeti hatásait csökkentse és a fenntarthatóságot elősegítse.

A környezettudatos fuvarozás fontos téma napjainkban, mivel a közlekedés és a szállítás nagymértékben hozzájárul a környezeti problémákhoz.  A légszennyezéshez és a szén-dioxid kibocsátáshoz.

Érdemes lenne olyan járműveket és szállítóeszközöket alkalmazni, amik környezetbarátabbak és hatékonyabbak fogyasztás szempontjából.

A hulladék minimalizálása és újrahasznosítása 1 – 1 fuvarozási folyamat során. Például a csomagolások környezetbarát megfelelőit használva.

Mi hogyan segíthetünk a fuvarozás menetében

A terméket nem házhoz kérjük. Ha tehetjük és van a környezetünkben csomagautomata, érdemesebb oda kérnünk a termékünket, ezzel is figyelve a környezettudatosságra.

Figyeljünk a kiszállításra. Ha a termék kiszállításának idejében nem fogunk a helyszínen tartózkodni, írjuk meg vagy hívjuk fel minél hamarabb a futárt, hogy ne kelljen miattunk fennakadnia a további szállításnak. Mindenki, aki részt vesz a szállítási folyamatokban, fontos szerepe van a hatékony és zökkenőmentes fuvarozásban.