Skip to content

Környezetkímélő áruszállítás igenis létezik!

A környezetkímélő áruszállítás fogalma sokaknak értelmezhetetlen. Ilyenkor rögtön kamionokra és más nagy járművekre gondolunk, amelyekről nem a környezetvédelem jut eszünkbe.

Előző cikkünkben magával a közúti szállítmányozással foglalkoztunk. Most a közúti szállítmányozás egy újabb rétegét elemezzük ki: a környezetkímélő áruszállítást.

Hogyan tud környezetkímélő lenni a közúti áruszállítás? Elmondjuk!

Mi az a környezetkímélő áruszállítás?

A környezetkímélő áruszállítás azt jelenti, hogy a szállítmányozás közben a cég fokozottan figyel arra, hogy úgy juttassa el a terméket egyik pontból a másikra, hogy az a lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátással és környezetszennyezéssel járjon.

A környezetkímélő áruszállítás célja

  • az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése,
  • az erőforrások fenntarthatóbb használata,
  • és a környezeti terhelés mérséklése.

Ahhoz, hogy ezek teljesülni tudjanak rengeteg tervezést és odafigyelést igényel.

Miért fontos a környezetkímélő áruszállítás?

A környezetvédelem ma már egyre nagyobb hangsúlyt kap. A vevők számára is egyre fontosabb, hogy olyan terméket és szolgáltatást válasszanak, amelyek a lehető legkevésbé terhelik a környezetet.

Megéri a cégnek?

A jó hír az, hogy igen. Tény, hogy a környezetkímélő áruszállítás több tervezést és odafigyelést igényel, azonban a szállítmányozással foglalkozó cégnek is megéri figyelni a környezetre. Hogy miért? Egyszerű: mert amellett, hogy védi a környezetet, hosszú távon pénzt is spórolhat vele.

A környezetkímélő áruszállítás egyik célja, hogy a szolgáltatás minél hatékonyabb és gyorsabb legyen. Minél gördülékenyebben ér a megadott helyszínre például a kamion, annál kevesebb üzemanyag fogy. Tehát a cég spórol.

A környezetkímélő áruszállítás azonban nemcsak a pénzről szól. Jóval több van mögötte.

Az alapos tervezésnél kezdődik

A környezetkímélő áruszállításban kiemelkedő szerepe van a logisztikának. Több minden miatt is befolyásolja a környezetkímélő áruszállítást a megfelelő tervezés.

Útvonal

A környezetkímélő áruszállítás egyik alapja a jól megtervezett útvonal. Minél gyorsabban, várakozás – például dugó – nélkül jut el az áru egyik helyről a másikra, annál kevesebb üzemanyagot fogyaszt a jármű. Kevesebb üzemanyag-felhasználással pedig kevesebb szmog jut a levegőbe. Ezzel a cég is nyer, hiszen spórol a tankolás költségeivel és a környezetet is kevésbé károsítja az áruszállítás.

Kihasználtság

A logisztikánál fontos az is, hogy úgy szervezzék meg az áru szállítását, hogy az adott jármű megfelelően ki legyen használva, de ne legyen túlterhelve. Ez azt jelenti, hogy egy kisebb csomag esetében nem érdemes kamionnal megoldani a szállítást, hiszen akkor nincs megfelelően kihasználva a jármű. Ahogy az sem környezetkímélő, ha egy dobozos autót túlságosan leterhelnek, tele pakolják nehéz csomagokkal. Ez utóbbi esetben az autó jóval több üzemanyagot fogyaszt, ami hozzájárul a légszennyezéshez és plusz költségekkel is jár.

Számít a géppark

Környezetkímélő áruszállítás - géppark

A környezetkímélő áruszállításnál a logisztika mellett fontos a járművek és azok állapota is. A régi, nem megfelelően karbantartott járművek sokkal több káros anyagot bocsátanak ki, mint azok, amelyeket rendszeresen, a megadott kilométerenként szervizelnek.

Ez azzal magyarázható, hogy a kopott alkatrészek nehezebben mozgathatók, így több energiára, azaz üzemanyagra van szüksége a járműnek ahhoz, hogy elérje az adott sebességet. Ha ezeket az alkatrészeket cserélik, akkor kevesebb energia is elég a megfelelő működéshez.

Érdemes időnként felülvizsgálni a járműparkot, ugyanis a modernebb, korszerűbb járművek bár drágábbak, azonban kevesebb szervizelést igényelnek és hatékonyabban működnek.

Csomagolás

A zöld áruszállítás részét képezi a környezetbarát csomagolás is. Ez egyre több vevő, ügyfél számára fontos, hiszen a környezetbarát csomagolóanyagokkal sokat tehetünk a földünkért.

A szállítmányozó cégeknek azért fontos erre figyelni, mivel a környezetbarát csomagolás bevezetése pozitívan hat az ügyfelek elégedettségére. Az elégedett ügyfél pedig még több ügyfélt, megrendelést eredményezhet.

Környezetkímélő áruszállítás - csomagolás

A környezetkímélő áruszállítás buktatói

A környezetkímélő áruszállítás bár egyre nagyobb figyelmet kap, sok esetben mégsem működik jól. Sok múlik például a logisztikán. A zöld logisztika elsődleges célja nem a pénz, hanem a környezetre gyakorolt hatás csökkentése. Tehát nem azt kell elsődlegesen figyelembe venni, hogy mennyit tud spórolni a cég az adott úton, hanem hogy mekkora lesz a szén-dioxid-kibocsátás és ezt hogyan lehet csökkenteni.

A környezetkímélő áruszállítás hatékony bevezetéséhez pénz is szükség van, ugyanis

  • át kell vizsgálni a járműparkot,
  • esetenként járművet kell cserélni,
  • fejleszteni kell a logisztikai rendszert,
  • figyelni kell a környezetbarát csomagolásra.

Ha ezek a feltételek nem teljesülnek a megfelelő mennyiségű pénz hiánya miatt, akkor az adott vállalat nem tudja hatékonyan bevezetni a környezetkímélő áruszállítást.

Hatékony cégek

Világszerte egyre több cég csatlakozik a környezetkímélő áruszállításhoz. A Ghibli Szállítmányozási Kft.-nek kiemelten fontos a fenntartható jövő és a környezetbarát ügyvitel. Ezért a közúti szállításaiknál elsőrendű szempont a hatékony és környezetkímélő áruszállítás.

A Ghibli Szállítmányozási Kft.-nél azon dolgozunk, hogy a környezetkímélő áruszállítás ne csak ígéret legyen.